Napotki

S trgovanjem z ljudmi sta najpogosteje (a ne vedno!) povezana dva pojma: TUJINA in DELO. Tipične zgodbe oseb, ki so preživele trgovanje z ljudmi, se namreč skoraj vedno vrtijo okoli mamljive ponudbe za delo v tujini, ki se je sprevrgla spolno izkoriščanje, težja fizična dela, služabništvo … Drugače je lahko v primerih prisilnih porok, posvojitev, trgovine z organi itd., ko trgovci z ljudmi svoje žrtve pogosto ugrabijo; otroke odkupijo od bioloških staršev; ženskam obljubijo bogatega moža in dobro življenje itd.

ZATO BODITE POSEBNO PREVIDNI V NASLEDNJIH PRIMERIH:

Potovanje: nekomu povejte o poti; bodite dosegljivi na mobilnem telefonu; če potujete v tujino, shranite številke slovenskih veleposlaništev, policije ter organizacij, ki pomagajo žrtvam kaznivih dejanj; pazite na osebne dokumente – ne dajajte jih nikomur, naredite kopije le-teh in jih skrijte na različna mesta v obleki, torbi, nahrbtniku.

Delo v tujini: pozanimajte se o viru informacij o zaposlitvi ter o delodajalcu; pred pričetkom dela se dogovorite o pogojih dela ter zahtevajte pogodbo. Pri Društvu Ključ lahko pomagamo pri preverjanju verodostojnosti in zanesljivosti delodajalca ter pregledamo pogodbo o delavnem razmerju.

Spletne klepetalnice: omogočajo anonimnost uporabnikov, zato lahko naletite na kriminalce. Pred srečanji na štiri oči bodite previdni; na prvih srečanjih nikoli ne bodite sami, dogovorite se za srečanje na javnem, obljudenem kraju; staršem, prijateljem, znancem sporočite lokacijo srečanja.

Zaljubljenost: kriminalne združbe imajo v svojih vrstah t. i. loverboy-e: to so moški, katerih naloga je zapeljevanje deklet; dekletom laskajo, obljubljajo boljše življenje, jih obdarujejo ter postopoma čustveno navežejo nase; imajo denar, četudi ne delajo; na koncu dekle izročijo trgovcem.

ALI VAM JE MORDA KAJ OD NAŠTETEGA ZNANO:

  • pripravljeni ste delati priložnostna dela tudi brez pogodbe o zaposlitvi,
  • ste v življenjski krizi in bi najraje nekam odšli in vse pustili za sabo,
  • želite si avantur, potovanj, spoznavanja novih ljudi,
  • hitro zaupate drugim ljudem in se hitro zaljubite,
  • ne preverite informacij in verjamete na besedo,
  • dobili ste mamljivo ponudbo za delo, vendar delodajalca ne poznate,
  • za vse potrebno v zvezi z delom in/ali potovanjem bodo poskrbeli drugi.

ČE STE VSAJ NA 1 VPRAŠANJE ODGOVORILI PRITRDILNO, OBSTAJA NEVARNOST, DA POSTANETE ŽRTEV TRGOVINE Z LJUDMI!

Najnovejši prispevki